Maak je paard shootklaar!

July 3, 2019 | 8 MIN
LOGO-SP-8592-1

Hoe bereid je je voor op een shoot met je paard?
Hier help ik jullie wat op weg om goed voorbereid te zijn!

Je paard

Om te beginnen moet het paard netjes gepoetst en eventueel gewassen zijn. De manen en staart proper doorkamt, hoefjes proper opgeblonken, de oogjes uitgekuist, de neus proper maken, de oren bij knippen en evnt lokje manen knippen aan het halster.
Dit zijn puntjes die een foto een 'extra' kan geven als dit in orde is.
Is je paard nerveus, word niet graag wassen of die oortjes knippen? Vraag even hulp aan iemand op stal om hem/haar af te leiden met snoepjes en te belonen op het juiste moment.

Dotten of vlechten kan enorm mooi zijn, maar past niet bij elk paard, bij elke shoot.
Invlechten vind ik wel mooi bij het rijden maar dan weer niet zo mooi als het gaat over connectie of actiefoto's, dan vind ik de losse natuurlijke manen het meest hebben.
Om de vacht dat tikkeltje meer te laten blinken kan je deze sprayen met glansspray en vervolgens met een doekje of washandje over gaan. Om de hoeven netjes te krijgen neem je best een (schuur)spons en een emmer water.
Voor onderhoud en het gemakkelijk netjes te houden kunnen ook witte sokjes aan de benen geschorden worden. Meer info over hoe je wilt invlechten? Kijk dan zeker even dit Filmje!

Bijvoorbeeld, een paard met een smalle hals en mooie lange manen: laat ze los en lang! Als je bij dit paard gaat dotten, dan komt die smalle hals naar voor in plaats van de mooie lange manen.
Bijvoorbeeld, Een paard met een mooie, gespierde nek en korte manen: hier kan dotten heel mooi zijn, deze kunnen de gespierde nek nóg meer naar voor brengen. Ook in een thema 'wedstrijd' of het rijden mag het dotten niet ontbreken. Bij een niet in wedstrijd of rij-thema laat je ze beter netjes los, zo zie jij je paard toch immers zoals hij/zij is.

DON'T: Witte hoeven met zwart vet invetten, de witte hoeven komen toch tevoorschijn waanneer je door gras of zand hebt gelopen!

TIPS: Je kunt je paard zijn snoet en ogen proper maken met toiletdoekjes van de ACTION, de hoeven invetten met maisolie en gebruik glansspray over het lichaam, ga er dan met een washandje over = blinken! Ook vliegenspray gebruiken zodat het paard rustig blijft is een aanrader. Gebruik talkpoeder op kleine witte plaatsen bij je paard waar je het niet goed meer wit krijgt, hier heb je wel een korte vacht nodig, bij een lange vacht werkt dit niet.

Thema?

Een thema kan altijd iets leuks geven aan een shoot. Wil je je werk hiervan maken? Denk dan na wat precies een leuke maar vooral nuttige bijdrage kan leveren tijdens de shoot.
Ideetjes: Bloemetjes, haarspeldjes in het paard zijn manen, jezelf een mooi kleedje aandoen en je haar krullen of stijlen, bloemetje in je eigen haar, naargelang thema kan je je paard iets aan zijn hoofd doen (bv horens, harnas,...).
Een thema hoeft daarom niet extreem voorzien te zijn.
Thema's van films/ series of sprookjes kunnen ook heel leuk zijn.
Ik hou het persoonlijk het liefst bij een paard die puur natuur is en een leuke jurk voor de vrouwen, een hemd en jeans voor de mannen.

Hoe kom je aan leuke snufjes? Wel, lang leve internet en je eigen creativiteit! Bloemenspeldjes kan je gemakkelijk maken door bv bloemetjes te kopen en op een speld te plakken. Horens (diademe) of harnas (gebruik van een oornetje) uit papier-marché die je nadien geschilderd hebt. Er zijn talloze manieren om iets te maken en niet altijd moeilijk!
Ook vele juwelenwinkeltjes hebben voor een klein prijsje leuke bloemenspelden.

Ik heb ook een aantal jurken liggen die gebruikt mogen worden tijdens fotoshoots. Indien je hier interesse hebt kan je je maat doorgeven, dan breng ik mee wat ik heb liggen.
Ook heb ik hele leuke kransen die een prachtige extra tutch kan geven, neem ik ook gratis mee op aanvraag!

Dotten of vlechten kan enorm mooi zijn, maar past niet bij elk paard, bij elke shoot.

Materiaal

De meesten hebben toch wel iets nodig om hun paard te leiden. Hoofdstel, halstertje, touwtje,... Deze moeten er dan ook netjes uitzien. Het is voor ons beide niet aangenaam om een halster vol met modder op de foto te hebben. Van kleur: zo neutraal mogelijk tenzij het in een bepaald thema past.
Ook bij het rijden: hoofdstel, zadel, getten, bandages, zadeldoek, zweep,... zorg dat ook hier je een propere set hebt.
Bij het aandoen van een hoofdstel: laat die teugels aan het hoofdstel hangen. Je kan er gebruik van maken om je paard te leiden en zonder kan een raar, soms onnatuurlijk effect geven. Zeker bij stang en trens is dit een echte "Don't". Enkel voor portretfoto's van het hoofd kan dit mooi zijn.
Doe geen zadel of getten/bandages aan bij portretten naast het paard tenzij je net je tuig wilt promoten, maar daarvoor ben ik niet meteen de fotograaf tenzij we anders hebben afgesproken. Ook losloopfoto's is het mooist zo natuurlijk mogelijk; volledig vrij!

Ik heb zelf steeds ter beschikking mee op een fotoshoot:
Verschillende fotografiehalsters voor het zogenaamd "losstaand" paard en een longeerlijn voor actiefoto's.
Ook heb ik altijd "unicorns" liggen die gebruikt kunnen worden.

Voor jezelf:
Als je niet in thema werkt, hou het basic, nettjes, casual. bv, een nette rijbroek/spijkerbroek/short met een bloes of polo. Zorg ook dat je schoensel net is en breng een extra paar kousen en schoenen mee. Ik ervaar dat ik veel werk in het nat gras of zelf aan het strand misschien best een extra hele outfit meebrengen om droog naar huis te kunnen gaan.

Bij rijden, niet in thema (casual), rij dan met je helm. Een fotoshoot is voor sommigen speciaal, maar veiligheid is zo belangrijk.
Als je in thema werkt, zorg dat je niet alleen je paard opmaakt maar ook voor jezelf kijkt. Een mooi kleed en een speldje kan het af maken maar overdijf niet te hard! Té veel 'prulletjes' kunnen je van het onderwerp afleiden. Daarom hou ik het graag simpel, vaak is het: 'less is more'. Een totaalpakket thema kan dan weer het net af maken, bv, een ridder met zijn paard; deze heeft nu eenmaal veel nodig om het compleet te maken.

TIP: om je leder proper te maken zonder in te vetten: de lederdoekjes van de ACTION.

Locatie

Deze is soms de moeilijkste. Ik zie als fotograaf in een nieuwe omheving echt vanalles dat interessant kan zijn.
Toch is het belangrijk om zelf ook eens rond te kijken in jouw eigen buurt. Is de stal zelf een leuke locatie? of toch niet zo? Kijk eens rond welke plekjes leuk zijn. Vele stallen hebben in de buurt een veldje of weggetje wat verder weg. Ook is een dreef of hoger grasveld altijd héél leuk.

Wat is nu geschikt?
Een pad/steegje of veld waar verderop geen gebouwen te zien zijn, bij voorkeur wel bomen.
Velden mogen hoog gras hebben met paarden, bij pony's mag dit wat langer zijn maar ze mogen niet wegvallen tussen het gras waar je een pony in moet zoeken. Dan kies je beter voor een grasveld zonder hoog gras.
Ik ben zelf altijd opzoek naar waar de zon op en onder gaat, want dit is een heel belangrijk detail voor de foto's. Ook zoek ik altijd naar bomen om mee te werken. een groot landelijk landschap is ook altijd leuk, maar dan werk ik uitsluitend met zons-opgang en ondergang.
Velden waar bloemen in staan (grote +) of stukjes onkruid kan ik echt bijna altijd iets mee doen.
Voor blackfoto's: een donkere stal of deuropening, anders is dit écht niet mogelijk!

Heb je geen leuke omheving in de buurt? Kijk dan eventueel om op verplaatsing te gaan. Indien je rond Brugge woont en geen geschikte locatie hebt maar je wel kan verplaatsen spreek ik graag af in Ryckevelde, hier heb je een tal van mogelijkheden en mag je te paard komen.

Je kan op verplaatsing maar weet je geen leuke locatie? Deze link kan je misschien wat helpen ;)
Anders kan je ook altijd aan vrienden vragen naar leuke wandelroutes, vaak kom je wel ergens een veld of dreef tegen waar je in kan.

Spreek altijd af met mij op de dichtstbijzijnde plaats/parking waar we gaan fotograferen, ik wandel wel graag een stukje bos in maar ga liever niet een half uur mee op straat gaan wandelen tot aan de locatie met een zware rugzak. Begrijpelijk toch?

Training

Ja, ook wat 'training' voor een fotoshoot lijkt stom, maar kan echt nodig zijn!
Sommige paarden staan moeilijk stil of zijn op hun ongemak met iemand in de buurt of net buiten stal of huis, oefen hierop op voorhand! Dit kan heel wat tijd en frustraties besparen.
Ook kan je dit trainen met mensen in de buurt; soms lijkt je paard het zo goed te doen onder jullie 2-tjes tot er iemand anders in de buurt komt.
Veel training hoeft niet, vaak is 1 a 2x op voorhand naar de locatie voor de shoot gaan voldoende, zodat het niet helemaal nieuw is voor een snel gestrest paard.

Met 2 of meer paarden op de foto? Oefen hier op met iemand dat je paarden mooi bij elkaar staan/lopen zonder probleem. Een extra persoon en aandacht-afleiders kunnen hierbij echt een must zijn. Al moet het tijdens de fotoshoot er zo rustig mogelijk aan toe gaan.
Ook kan het altijd handig zijn om te trainen op het niet-gras-eten-in-een-veld of het (kort) afdoen van je leidtouw of houden aan een touwhalster. Bij het afdoen van materiaal kan je best wat snoepjes bijhouden voor de aandacht van het paard.

Checklist

Wat moet er op de checklist staan alvorens de shoot begint?
Het kunnen kleine dingetjes zijn, die veel kunnen helpen:

 • Paard is netjes en klaar bij aankomst van de fotograaf
 • Locatie-check is gedaan
 • Vliegenspry in de zomer
 • Snoepjes - voor de aandacht
 • Handdoek(je) - om de mond/neus/ogen proper te houden
 • Klein handdoekje - om op te zitten na de regen
 • Gsm geluidje, sleutelbos, paraplu, balletje om te gooien, plastiek zakje, koekendoos... - waar ze op kunnen reageren
 • (Soms) een zweepje - corrigeren van houding
 • Proper materiaal (en thema items)
 • Extra persoon die kan helpen
 • Extra kousen en schoenen - zijn zeer aan te raden, het hele jaar door ;)
 • Laat je stress thuis en breng je goed humeur mee!